Szynka w sosie serowym

0 (0 ocen)

Pieczona szyna w sosie serowo-śmietanowy z suszonymi ziołami.Pomysł na wykorzystanie resztek domowej wędliny.

Składniki:

  • 300g. pieczonej szynki w kawałku
    2 cebule
    1 marchewka
    smalec do smażenia
    Sos serowy:
    100g. serka topionego kremowego
    100g. setka topionego ze szczypiorkiem
    250 ml słodkiej śmietany 30%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka suszonego kopru
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    sól , pieprz

Szynka w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić 2-3 cm. plastry.
    Cebulę pokroić w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać smalec , smażyć mięso na rumiano z obu stron.
  • 2. Sos serowy:Do garnka o,5l. szklankę wody , dodać serki , gotować do ich rozpuszczenia się.
    Dodać mięso oraz warzywa.
    Doprawić koprem , natką pietruszki oraz solą i pieprzem ,dusić 30 min.
    Śmietanę rozmieszać z mąką , wlać cienkim strumieniem do garnka.
    Pozostawić chwilkę na gazie do lekkiego zgęstnięcia sosu.
  • 3. Szynkę podawać z makaronem , kaszą lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy