Szynka w sosie pomidorowo-paprykowym

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Moja kombinacja smaków na aromatyczny obiad z treściwego mięska i warzyw ,najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną bądź gryczaną a nawet ryżem...

  • 60 min

Składniki:

  • 90 dag szynki bez kości
    1 puszka pomidorów bez skórki
    1/2 papryki czerwonej
    1 cebula
    1/2 litra bulionu warzywnego
    kawałek pora
    ziele angielskie
    bazylia suszona
    oregano suszone
    3 łyżki masła
    1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zawiesiny
    2 łyżki śmietany kremówki
    1 łyżka ketchupu ostrego
    liść laurowy
    pieprz czarny ziarnisty
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    szczypiorek do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oprószamy mięso 1. Mięso umyć osuszyć ręcznikiem,pokroić na jednakowej grubości plastry,oprószyć z każdej strony bazylią i oregano,odstawić na 10 minut.
    Na patelni rozgrzać masło zrumienić mięso z każdej strony .W garnku zagotować bulion z pieprzem ziarnistym liściem laurowym i zielem angielskim,wrzucić obsmażone mięso i dusić pod przykryciem około 30 minut

    Na tłuszczu z obsmażenia mięsa poddusić 2-3 minuty pokrojoną cebulę razem z porem i papryką .


  • Dusimy z warzywami 2. Dodać warzywa do mięsa razem z pomidorami,ketchupem,i dusić do miękkości.Doprawić pieprzem cayenne ,solą wg swojego uznania.Zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i zaciągnąć śmietaną.
    Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Papryka Pomidor Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować