Szynka w glazurze imbirowo-morelowej

0 (0 ocen)

Taka szynka sprawdzi się na świątecznym stole, ma lekko słodkawy posmak i korzenny aromat, idealna do chlebka i dość dietetyczna, bo szynka jest praktycznie gotowana

Składniki:

  • 1 kg szynki,
    piwo imbirowe 500ml,
    1 liść laurowy,
    3 ziela angielskie,
    3 ziarna czarnego pieprzu,
    10 -15 goździków,
    2,5 łyżeczki soli,
    4 łyżeczki konfitury morelowej,
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w glazurze imbirowo-morelowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę moczymy przez noc w wodzie. Odlewamy wodę, szynkę obwiązujemy nicią kuchenną (jeśli to konieczne) i wkładamy do garnka. Zalewamy ją piwem i dolewamy zimnej wody tak, aby cała szynka była zakryta. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz 2-3 goździki i gotujemy szynkę 2,5 godziny na wolnym ogniu, Woda powinna tylko lekko bulgotać. Szynkę studzimy w wodzie, w której się gotowała, osuszamy ją. Szynkę nacinamy na skos. Konfiturę morelową (można użyć również brzoskwiniowej) mieszamy z imbirem i smarujemy nią szynkę. W miejsca nacięć wbijamy pozostałe goździki. Szynkę pieczemy około 40 minut w 200 stopniach - aż się ładnie opiecze.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować