SZYNKA SUSZONA

4.5 (161 ocen)

  • 5 min

Z pewnoscia to nie jedyny przepis na suszone mieso, ale jest bardzo pyszny, moze nieco inny i dlatego postanowilam go dodac. Bardzo łatwy do wykonania i nie zabiera duzo czasu na przygotowanie, potem wystarczy poczekac az szyneczka nabierze smaku i wyschnie ;-)

  • 5 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    - 1 kg szynki wieprzowej
    - poł szklanki cukru
    - Pół szklanki soli
    - łyzka majeranku
    - główka czosnku
    - 2 łyżki pieprzu ziołowego
    - 1 łyżka pieprzu czarnego
    - sznurek do powieszenia szynki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka suszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szyneczka wisi i sie suszy min 5 dni 1. WYKONANIE:
    1. szyneczke przekrawamy na pół aby powstały nam dwa kawałki cieco grubsze od polędwiczki wieprzowej, nastepnie miesko myjemy i suszymy, a nastepnie starannie nacieramy cukrem i odstawiamy do lodówki przykryte na 24 godz.
    2. Nastepnego dnia po 24 godz wyciagamy miesko dokładnie płuczemy z cukru i osuszamy. Osuszone mieso nacieramy dokładnie solą i zostawiamy pod przykryciem na 24 godz w lodówce
    3. Po 24 godzinach wyciagamy miesko ponownie płuczemy z solanki i osuszamy . nastepnie mieszamy przyprawy: majeranek, czosnek (miażdżymy ząbki czosnku), pieprz, pieprz ziołowy i taka mieszanka nacieramy szynke. Po dokładnym natarciu miesa wiążemy je sznurkiem na calej długości i powieszamy do wysuszenia na min 5dni.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Im dłuzej szyneczka wisi tym bardziej jest smaczna. Przepis ten robiłam również na poledwiczce wieprzowej, wyszła równie pyszna. POLECAM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować