• Szynka po staropolsku

    Dodane przez: czekoladka

  • Moja rodzinka uwielbia takie domowe mięso dobrze przyprawione i pachnące ziołami.

  • Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    3 kg szynki wieprzowej bez kości,
    6 łyżek oleju,
    2 ząbki czosnku,
    po 1/2 łyżeczki: gorczycy, kolendry, chilli, słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    2 kulki ziela angielskiego,
    2 owoce jałowca.

  • Sposób przygotowania

    1.

    Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

    2.

    Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, konkurs_wielkanocny
  • 0 komentarzy

Dodane przez: czekoladka

czekoladka 830

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-10T12:20:04+02:00

256 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »