Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym

4.5 (166 ocen)

  • 4 godz.

Pyszne mięso do zjedzenia na ciepło a na drugi dzień doskonale smakuje do kanapeczek. Sos dodaje mu pikanterii i sprawia, że potrawa doskonale smakuje na stół wielkanocny.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
    opakowanie gotowej marynaty do wieprzowiny (ja użyłam marynaty Knorr)
    papryka słodka mielona
    curry
    olej
    4 łyżki chrzanu
    4 ząbki czosnku
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    sól morska
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowane mięso 1. Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.
  • mięso w rękawie do pieczenia 2. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.
  • Mięso z sosem 3. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować