Szynka pieczona z borówkami i ziołami

0 (0 ocen)

710 Mięso pieczone z borówkami to idealne danie na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Jest pyszne, soczyste i aromatyczne

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki
    sól, pieprz
    konfitura z borówek
    Ulubione zioła - prowansalskie, tymianek, rozmaryn, majeranek
    Olej kokosowy (lub inny)

Szynka pieczona z borówkami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka pieczona z borówkami i ziołami 1. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso posmarować mięso konfiturą z borówek oraz wyłożyć posiekanymi ziołami (mogą być suszone).
  • 2. Naczynie do zapiekania posmarować olejem, a następnie ułożyć w nim szynkę.
    Rozgrzać piekarnik do 200°C, wstawić do niego mięso i piec pod przykryciem przez 60 minut, podlewając mięso powstałym sosem. Sprawdzić czy szynka jest miękka, w razie potrzeby dusić jeszcze 10-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy