Szynka pieczona w ziołach prowansalskich

4.5 (160 ocen)

  • 10 godz. 10 min

Odpowiednia na niedzielny obiad

  • 10 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki
    3-4 ząbki czosnku
    marynata:
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki esencji czosnkowej lub białego wytrawnego wina wymieszanego z przetartym czosnkiem
    1 łyżka wegety
    1 czubata łyżka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona w ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, wysuszyć.
    Składniki marynaty wymieszać, wylać wszystko na mięso i dokładnie natrzeć. Wstawić do lodówki na ok. 10 godz., najlepiej na noc.
  • 2. Mięso włożyć do pieczenia razem z marynatą.Dodatkowo obłożyć pokrojonym czosnkiem. W razie potrzeby w trakcie pieczenia można dolać trochę wody. Wypieczonym sosem polewać mięso w trakcie pieczenia, aby nie było suche. Piec 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
    Smakuje z ziemniakami oraz surówką wielowarzywną.

Porady

Esencje czosnkową, którą użyłam do marynaty można samemu zrobić w domu. Wystarczy obrać 15 ząbków czosnku i w każdy wbić goździk. Ząbki zalać butelką białego wytrawnego wina, dodać 3 listki laurowe, lyżeczkę cukru i gotować ok. 15 min.Ostudzić i zlać do butelek. Można wykorzystać również do sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować