Nic nie równa się smakowi domowej szynki. Piekę ją na różne święta.Jest pyszna, doprawiona klasycznymi polskimi przyprawami, jak chociażby majerankiem, kminkiem.
Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W moździerzu rozcieramy przyprawy takie jak wyciśnięty czosnek (4 ząbki), olej, cytryna, majeranek. .
Szynkę nacieramy solą zmiękczająca, solą zwykłą, pieprzem, wkładamy do dużego pojemnika i smarujemy marynatą, posypujemy majerankiem, kminkiem . Tak przygotowaną szynkę przechowujemy w lodówce całą noc.
2.Następnego dnia dobrze związujemy sznurkiem Na wierzch kładdziemy listki laurowe.
Szynkę wsuwamy do rękawa, wlewamy pozostała część marynaty oraz cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku. Wkładamy w naczyniu do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Pieczemy ok. 2 godzin (w zależności od wielkości szynki).
Komentarze