Szynka peklowana z piekarnika

4.31 (190 ocen)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczystych i pysznej peklowanej szyneczki pieczonej w piekarniku. Pierwszy raz robiłam peklowane mięso i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu.

Składniki:

  • • ok. 1 kg mięsa szynki, u mnie w 2 kawałkach
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    Marynata
    • 100 g soli peklowej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 6 ząbków czosnku
    • po 6 ziarenek pieprzu czarnego i białego
    • 6 sztuk ziela angielskiego
    • 6 liści laurowych
    • 4 ziarna jałowca
Wystaw ocenę:

4.31 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Szynki

Szynka peklowana z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Składniki marynaty oprócz soli peklowej zagotować w 1.5 litrze wody.
    • Rozpuścić sól peklową i wystudzić marynatę.
    • Szynkę włożyć do marynaty na na 5 dni do lodówki, codziennie obracając mięso, aby się równomiernie peklowało.
    • Szynkę wyjąć i osuszyć.
    • Natrzeć mięso wymieszanymi solą, pieprzem i papryką, i związać sznurkiem nadając ładny kształt szyneczek.
    • Włożyć do woreczka do pieczenia razem z przyprawami wyjętymi z marynaty, szczelnie zamknąć woreczek.
    • Piec mięso w temp. 180 st.C przez 1 godzinę. Pozostawić szynkę w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
    • Ostudzić szynkę w worku.

Porady

,Szynkę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Kroić na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować