Szynka peklowana (szynkowar)

4.7 (257 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Domowa, soczysta i delikatna w smaku szynka. świetna jako przekąska i na kanapki.

Składniki:

  • 1-1,5kg szynki wieprzowej
    2 łyżki soli do peklowana
    przegotowana woda
    1 liśc laurowy
    4 ziela angielskiego
    5 ziaren czarnego pieprzu
    pół łyżeczki suszonego rozmarynu
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.7 (257 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka peklowana (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i osuszone mięso peklujemy w roztworze soli peklowej. W 1 litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 2 płaskie łyżki soli peklowej. Szynkę przekładamy do pojemnika w którym bedziemy peklować, zalewamy przygotowanym roztworem. Ważne aby mięso było poniżej poziomu wody, nie może wystawać. Dodejmy ziele angieskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, rozmaryn oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przykrywamy i odstawimay do lodówki na 4-5 dni. Raz dziennie obracamy mięso aby się równomiernie peklowało.
  • 2. Po 5 dniach mięso wyjmujemy z solanki i opłukujemy . Szynkowar o pojemności 1,5kg wykładamy woreczkiem. Zamarynowaną szynkę przekładamy do szynkowara i ścisle ubijam tak aby nie było pustych przestrzeni. Woreczek zakrecamy ale nie zawiązujemy i zamykamy szynkowar.
  • 3. Całość parzymy w garnku z wodą o temparaturze 75-80 stopni prze 2h. Po wyjęciu szynkowar studzimy w zimnej wody i ostudzony wstawiamy na całą noc do lodówki. Nastepnego dnia wyjmujemy gotową wędlinę i podajmy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować