Szynka peklowana (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone i osuszone mięso peklujemy w roztworze soli peklowej. W 1 litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 2 płaskie łyżki soli peklowej. Szynkę przekładamy do pojemnika w którym bedziemy peklować, zalewamy przygotowanym roztworem. Ważne aby mięso było poniżej poziomu wody, nie może wystawać. Dodejmy ziele angieskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, rozmaryn oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przykrywamy i odstawimay do lodówki na 4-5 dni. Raz dziennie obracamy mięso aby się równomiernie peklowało.
2.Po 5 dniach mięso wyjmujemy z solanki i opłukujemy . Szynkowar o pojemności 1,5kg wykładamy woreczkiem. Zamarynowaną szynkę przekładamy do szynkowara i ścisle ubijam tak aby nie było pustych przestrzeni. Woreczek zakrecamy ale nie zawiązujemy i zamykamy szynkowar.
3.Całość parzymy w garnku z wodą o temparaturze 75-80 stopni prze 2h. Po wyjęciu szynkowar studzimy w zimnej wody i ostudzony wstawiamy na całą noc do lodówki. Nastepnego dnia wyjmujemy gotową wędlinę i podajmy
Komentarze