Szynka peklowana

4.97 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Najlepsze i najzdrowsze wędliny to te zrobione w domu, bądź to przy pomocy urządzeń takich jak szynkowar czy przydomowej wędzarni ale również poprzez zwykłe domowe peklowanie, później pieczenie mięsa można uzyskać wspaniałe w smaku domowe wędliny. Tak też ostatnio zrobiłam i polecam :)

Składniki:

  • mięso wieprzowe szynka tzw. kulka ok. 1, 30 kg
    mieszanka peklująca:
    w jednym litrze zimnej wody rozprowadzić 70 g peklosoli, mieszanki musi być tyle aby przykryła całe mięso
    po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
    kilka listków laurowych, gałązki rozmarynu, może być łyżeczka suszonego
    przyprawy do posypania przed pieczeniem, bez zawartości soli:
    papryka słodka i wędzona, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, majeranek,
    3 łyżki oleju + szklanka wody do worka w którym będziemy piec mięso
Wystaw ocenę:

4.97 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka peklowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lx90so 1. Umyte i osuszone mięso ułożyć w szklanym lub metalowym naczyniu, zalać zimną solanką, dodać przyprawy i odstawić do lodówki na minimum 4 doby, przewracając mięso przynajmniej 2 razy dziennie.
  • image-1bdn1jy 2. Po tym czasie wyjąć, osyszyć w ręczniku papierowym, obwiązać sznurkiem wędliniarskim i posypać mieszanką swoich przypraw, można też mięso ponacinać nożem i nadziać suszonymi owocami (śliwki, morele, orzechy itp).
  • image-0e6clea 3. Piec w rękawie lub naczyniu pod przykryciem w 190 stopniach ok. 1,5 godziny pamiętając o nawilżaniu mięsa poprzez podlewanie lub wcześniejsze wlanie do woreczka w którym pieczemy mięso.
  • image-016xeim 4. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować