Szynka na sianie

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Aromatyczna szynka z dzikiego dzika pieczona nieco inaczej, gdyż na sianie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynka u mnie z dzika, bez kości, można zastąpić wieprzową
    ok. 1 łyżeczki jałowca,
    1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego,
    kilka ziaren ziela angielskiego,
    2-3 łyżki sosu sojowego
    łyżka miodu
    1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,
    kieliszek czerwonego wina
    garść siana do wyłożenia brytfanki,
    kilka plasterków wędzonki do obłożenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka na sianie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy rozcieramy w moździerzu, mieszamy z miodem, sosem sojowym i winem. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.
  • 2. Na dnie brytfanki układamy siano, na nim kładziemy mięso, zalewamy marynatą, okładamy je wędzonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5-2 godzin.
    Proponuję podać z żurawiną i marynowaną gruszką.

Porady

Siano można kupić w sklepie zoologicznym, sprawdzamy by było ekologiczne. Lub najlepiej od znajomych ze wsi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować