Aromatyczna szynka z dzikiego dzika pieczona nieco inaczej, gdyż na sianie.
3 godz. 20 min
Składniki:
ok. 1,5 kg szynka u mnie z dzika, bez kości, można zastąpić wieprzową
ok. 1 łyżeczki jałowca,
1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2-3 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu,
kieliszek czerwonego wina
garść siana do wyłożenia brytfanki,
kilka plasterków wędzonki do obłożenia mięsa
Szynka na sianie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy rozcieramy w moździerzu, mieszamy z miodem, sosem sojowym i winem. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.
2.Na dnie brytfanki układamy siano, na nim kładziemy mięso, zalewamy marynatą, okładamy je wędzonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5-2 godzin.
Proponuję podać z żurawiną i marynowaną gruszką.
Porady
Siano można kupić w sklepie zoologicznym, sprawdzamy by było ekologiczne. Lub najlepiej od znajomych ze wsi.
Komentarze