Szynka i baleron

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonała domowa wędlina

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki :
    szynka surowa około 2,5 kg
    baleron około 2,5 kg
    przyprawy:
    12 dag peklosoli, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu, 20 ziaren jałowca, 5 ząbków czosnku.

Szynka i baleron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy zalać 2 litrami wody, zagotować. Po ostudzeniu dodać peklosól. Mięso włożyć do solanki, peklować ok. 7 dni. Po tym czasie wyjąć z zalewy i osuszyć. Mięso można umieścić w osłonce lub siatce. Wędzimy w gorącym dymie około 3 godzin, następnie parzymy w 80 stopniach około 1,5 godziny

Porady

Jeśli chcemy zrobić tylko jeden rodzaj mięsa podane zioła dzielimy na pół

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy