Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna soczysta szynka, nafaszerowana szpinakiem i pomidorami

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ok 1kg szynki wieprzowej
    2 ząbki czosnku
    majeranek, przyprawa do wieprzowiny, mielona słodka papryka
    450g szpinaku rozdrobnionego
    puszka pomidorków w całości (bez skóry)
    sól
    oregano
    olej
    jajko
    cebula
    0,5 l bulionu pieczeniowego (np. kostka bulionowa na 500 ml wrzątku)
    mąka+woda.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20rb9hw 1. Szynkę opłukać, osuszyć. Naciąć wzdłuż, tak by powstał płat mięsa w kształcie przypominającym prostokąt. Tłuczkiem Rozbić mięso, ale nie za dużo. Czosnek pociąć w paseczki i powbijać w płat szynki.

    Obficie posypać solą, majerankiem, przyprawą do wieprzowiny i papryką. Odstawić na ok 1h. Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju, z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżeczką oregano. Dodać pomidory i pogotować jeszcze ok 5 min.

    Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem. Na płat szynki dać farsz i zawinąć w roladę. Związać dobrze nicią. Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego dać pióra cebuli, położyć związane mięso i podlać bulionem. Włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec ok 1,5h-2h ok 15 min przed końcem pieczenia odlać wodę spod mięsa , do rondelka.

    Zagotować i zagęścić mąką z wodą by powstał gęsty sos.
    Szynka faszerowana szpinakiem i pomidorami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować