Szynka duszona z dynią i zieloną papryką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sezon na dynię w pełni, dlatego polecam wykorzystać ją do niedzielnego obiadu:) Duszona dynia z szynką i chilli do smaku jest aromatyczna i bardzo smaczna:)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    ½ kg szynki surowej
    400 g dyni (obranej i wydrążonej)
    papryka zielona
    1 duża cebula
    3 łyżeczki mąki
    4 łyżki oleju
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    tymianek
    chilli do smaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżeczki mąki + niewielka ilość zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka duszona z dynią i zieloną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy Kucharkiem, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju (jeśli mamy małą patelnię to smażymy partiami).
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dynię i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę.
  • 3. Do garnka wrzucamy cebulę, mięso, dynię, paprykę, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) około 40 minut.
  • 4. Mąkę łączymy z zimną wodą, dodajemy odrobinę gorącego wywaru z mięsa, mieszamy i wlewamy do garnka, całość dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  • 5. Pod koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.

Porady

doskonale smakuje z ziemniaczkami lub makaronem i sezonową surówką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować