Szynka duszona we włoszczyźnie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg szynki
    2-3 marchewki
    ½ dużego selera
    2 pietruszki
    strąk czerwonej papryki
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    bulion wieprzowy
    ząbek czosnku
    biała cebula
    sól, czarny pieprz, majeranek, lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka duszona we włoszczyźnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą tak aby było całe przykryte i dusimy na małym ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka czosnku i całej cebuli.
    Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć śmietanką lub mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować