Szynka domowa z szynkowara

4.46 (174 ocen)

Dla posiadaczy szynkowara

Składniki:

  • 1 kg mięsa (u mnie łopatka wieprzowa, ale może być inne bez kości, drobiowe, wołowe czy królicze - może być też mieszane)
    1 łyżeczka peklosoli lub zwykłej soli jeśli nie zależy nam na różowym kolorze szynki
    1 łyżeczka cukru pudru
    100 ml wody
    gałka muszkatołowa
    czosnek granulowany
    1 łyżeczka żelatyny (można pominąć jeśli nie chcemy galaretki)
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szynka domowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka domowa z szynkowara kanapki 1. Mięso pokroić na kawałki i lekko rozklepać. Wymieszać z solą, cukrem, przyprawami i wodą. Można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy czy zioła, można np. dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
    Zostawić na parę godzin, po tym czasie dodać żelatynę, ponownie wymieszać i nakładać ściśle do woreczka umieszczonego w szynkowarze.
    Woreczek zakręcamy i zamykamy szynkowar, umieszczamy go w lodówce na 1 - 2 dni (nie zamrażać!). Mięso w szynkowarze umieszczamy w garnku z wodą (1 cm powyżej masy mięsnej) i gotujemy 2 godz. w temp. 85 - 95 C.
    Po tym czasie szynkowar ostudzamy i wkładamy do lodówki na 8 godz.
    Wyciągamy i mamy pyszną szynkę z galaretką.

Porady

Wiemy co jemy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować