Szynka 2x15

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szynka 2x15

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mięso od szynki ok. 1,5 kg
    woda 2 litry
    sól 1/2 szklanki
    cukier 1 łyżeczka
    liść laurowy 5-6 sztuk
    ziele angielskie 6 ziaren
    pieprz 10 ziaren
    czosnek 6-7 ząbków
    majeranek 2 łyżki

Szynka 2x15 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i obwiązać sznurkiem lub włożyć do siatki. Z podanych składników przygotować wywar. Ogrzać, by rozpuścić sól i i cukier.
  • 2. Włożyć przygotowaną szynkę. Postawić do gotowania. Pilnować by szynka od momentu zagotowania gotowała się dokładnie 15 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Wyłączyć gaz i pozostawić szynkę do ostygnięcia w wywarze ok 5-6 godzin. Po wystudzeniu powtarzamy 15 minutowe gotowanie i znowu studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy