Szyneczka babuni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polecam do niej chleb z domowego wypieku.

Składniki:

  • ● 1,5 kg szynki wieprzowej
    ● sól peklowa
    ● kilka ziaren ziela ang.
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 2 liście laurowe
    ● po 1/2 łyżeczki mielonego jałowca i ostrej papryki
    ● łyżeczka czosnku granulowanego
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● łyżeczka soli
    ● przyprawa uniwersalna
    ● majeranek

Szyneczka babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2 litrów wody dodajemy
    liście, ziele ang., obrany
    czosnek, 1/2 soli i 2 łyżeczki
    soli peklowej. Wkładamy szynkę
    i odstawiamy na 4 dni.
  • 2. Czosnek granulowany
    mieszamy z jałowcem, resztą
    soli, pieprzem, papryką,
    majerankiem i przyprawa uniwersalna.
    Nacieramy szynkę. Wkładamy
    do siatki, a następnie
    rękawa foliowego. Odstawiamy
    na 3 godziny. Pieczemy
    ok. godziny w 190 °C.
    Piekarnik wyłączamy. Rękaw
    rozcinamy. Szynkę zostawiamy
    jeszcze na ok.
    20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy