śliwki do pączków, naleśników i innych

0 (0 ocen)

lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag

Śliwki do pączków, naleśników i innych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować

    dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar

    po zagotowaniu się gotować 5 minut na średnim ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę

    do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy