galareta z nóżek i biodrówki

4.5 (154 ocen)

galareta jest smaczna, esencjonalna, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • nóżki wieprzowe 4 większe, biodrówka 1 kg, woda 3 litry, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, pieprz czarny ziarnisty 10 sztuk, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z nóżek i biodrówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. z nóżek usunąć owłosienie, najlepiej opalić i dobrze opłukać, do szybkowara 9 litrów, włożyć nóżki, biodrówkę, wszystkie przyprawy w tym cebulę w łupinie opłukaną
  • etap 2. wlać wodę zimną, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
  • etap 3. przestudzone nóżki, biodrówkę wyjąć do miski i obrać z kości mięsko, drobno pokroić do garnka, wlać wywaru odpowiednią ilość do mięsa, jak wywar zostanie to można wykorzystać np. jako wywar do zupy grochowej, fasolowej itp.
  • etap 4. wsypać mielony pieprz do smaku, galaretę zagotować, gorącą przelać do słoików i mocno zakręcić, również dać do foremki czy miseczki i będzie do zjedzenia po kilku godzinach

Porady

nóżki są miękkie i odchodzą od kości, w garnku gotowałam nawet do 3 godzin a w szybkowarze wystarczyło 60 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować