Babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy"
dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa
ugotować jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku
samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać
oliwki przekroić na połowę i dać do mięska, dodać plasterki jajek i delikatnie wymieszać
1,5 litra wywaru zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia
mięsko przełożyć do silikonowej formy z kominkiem, wlać żelatynę i zostawić do stężenia najlepiej na całą noc w lodówce
delikatnie brzegi formy i komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć
wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO!!
Porady
POZOSTAŁY WYWAR MOŻNA UŻYĆ NP. DO POMIDOROWEJ, KRUPNIKU...
Komentarze