Szybkie trufle czekoladowe z nutką alkoholu

4.5 (198 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe trufle z nutą alkoholu- zadowolą amatorów domowych słodyczy, a ładnie zapakowane, sprawią przyjemność najbliższym

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czekolada gorzka 70% kakao: 10 dekagramów
    - masło: 5 dekagramów
    - śmietana kremówka (30%): 120 mililitrów
    - cukier (płaska): 2 łyżki
    - rodzynki sułtańskie: 5 dekagramów
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - likier grenadine: 5 łyżek
    - czekoladowa posypka: 5 dekagramów
    - wiórki kokosowe: 5 dekagramów
    - herbatniki petit beurre: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybkie trufle czekoladowe z nutką alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Gdy czekolada lekko przestygnie dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy.
  • 2. Śmietanę ubijamy niemal na sztywno, pod koniec dodając cukier. Ciągle mieszając, powoli dodajemy śmietanę do czekolady.
  • 3. Herbatniki kruszymy na puch przy użyciu blendera, lub wkładamy do plastikowego worka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Dodajemy do masy czekoladowo- jajecznej wraz z likierem grenadine, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
  • 4. Nabieramy ręką porcję ciasta wielkości dużej łyżki. Do środka wkładamy po 5-6 rodzynek i formujemy nieduże kulki.
  • domowe trufle 5. Połowę trufli obtaczamy w posypce czekoladowej, a pozostałe w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować