Szybkie śliwki w occie

4.77 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na śliwki w pełni. Warto przygotować kilka słoików domowych śliwek w occie. Wypróbuj przepis na szybkie śliwki w occie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka wody
    2 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
    1 czubata łyżeczka goździków
Wystaw ocenę:

4.77 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szybkie śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, octem, cynamonem i goździkami.
  • 2. Opłukane śliwki przekrawamy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestki. Układamy w słoiczkach o pojemności ok. 350 ml.
  • 3. Śliwki zalewamy przestudzoną zalewą, zakręcamy słoiczki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120 stopni (grzanie góra - dół) i włączamy piekarnik. Od momentu nagrzania piekarnika mierzymy czas 12 minut i wyłączamy piekarnik. Słoiczki ze śliwkami pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Porady

Taki sposób pasteryzowania podała Amyma w komentarzu do przepisu na "Wytrawne morele z kardamonem". Można pasteryzować słoiki tradycyjnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować