Szybkie pulpety

4.5 (150 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

W szybkich przepisach wszystko ma swoją logikę i kolejność. Stosuj się jej a stworzysz idealne danie w 30 min ;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • PULPETY:
    - mięso mielone: 300 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - przyprawy: pieprz, papryka, sól: 1 łyżeczka
    - mąka: 3 łyżki
    - olej rzepakowy do smażenia: 0.5 szklanki
    - rosół lub bulion z kury: 3 litry
    SOS:
    - pomidory krojone w puszce: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - zioła (szałwia, bazylia, tymianek, szczypior): 1 pęczek
    - mąka (opcjonalnie do zagęszczenia): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Szybkie pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa, jaja, bułki tartej oraz przypraw zrób masą i uformuj z nich małe kuleczki. Do miski wsyp mąkę i obtocz w niej kuleczki. Na mocno rozgrzanym oleju podsmaż pulpety- mają być rumiane z zewnątrz. Proces ten trwa około 5 min. Następnie wrzuć je do wrzącego bulionu i gotuj do puki nie zrobisz sosu
  • 2. Na patelnie na której marzyłaś pulpety wlej 2 nabierki rosołu (tego w którym się one teraz gotują) dodaj pomidory zioła i czosnek. Mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i intensywnie gotuj około 5 min.
    Pulpety wyciągnij z rosołku dodaj do sosu i gotuj w nim je jeszcze chwilę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować