Szybkie pierniki z bakaliami i lukrem

4.5 (153 ocen)

  • 10 min

Pierniczki są bardzo pyszne, aromatyczne i puchlne. Wyśmienicie pasują i smakują z poranną kawą.

  • 10 min

Składniki:

  • 40 g masła
    1 jajko
    60 g miodu
    90 g cukru
    2 g kakao
    150 g mąki pszennej
    30 g przyprawy do pierników
    6 g sody
    75 g bakalii

    Lukier:
    200 g cukru pudru
    30 g wody
    Obydwa składniki wymieszać, aż powstanie jednolita masa, którą smarujemy pierniki.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Szybkie pierniki z bakaliami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczne pierniki 1. Bakalie rozdrobnić. Wszystkie sypkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać miód, miękkie masło, na koniec jajko. Wyrobić ciasto tak, aby było zwarte, nielepiące się do rąk. Gęstość ciasta regulować poprzez dodawanie mleka lub mąki. Następnie ciasto rozwałkować na ok. 6 mm grubości i wycinać ciasteczka foremkami do ciastek. Pierniki piec przez 16 min w nagrzanym piekarniku do 170ºC. Po wyjęciu z piekarnika pierniki można dekorować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować