Szybkie oponki bez jajek

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Kiedy zabierałam się za przygotowanie tych oponek nie sadziłam, że coś z tego wyjdzie. Ciasto bez jajek a zamiast mleka ciepła woda? Na pewno nie będą smaczne. Okazało się jednak, że takie oszczędne oponki, wchłaniają o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia i smakują znakomicie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    30 g drożdży
    3 łyżki cukru
    ok. 1 szkl ciepłej wody
    125 g miękkiego masła
    2 łyżki nasion chia
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Szybkie oponki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy. Dodajemy około 2 łyżki mąki. Zaczyn powinien być gęsty jak śmietana. Odstawiamy go w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej masło, nasiona chia oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę. Kiedy będzie gładkie i elastyczne wałkujemy na grubość 1 cm. Wycina my oponki. Ja użyła foremki w kształcie kwiatka. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju lub z dodatkiem smalcu. Przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiary tłuszczy. Kiedy oponki przestygną odsypujemy je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nasiona chia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować