Szybkie maślane ciasteczka ze szprycy

4.44 (172 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne i szybkie ciasteczka maślane dla prawdziwych łasuchów.

  • 30 min

Składniki:

  • 227 g masła o temperaturze pokojowej
    100 g cukru
    1 duże jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    295 g mąki
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.44 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szybkie maślane ciasteczka ze szprycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. (ok 2-5 min), następnie dodać jajko i ekstrakt z wanilii. Miksując masę na niskich obrotach porcjami dodawać mąkę i sól.
    Masę maślaną nałożyć do szprycy i wyciskać ciasteczka.

    Ciastka piec przez ok 10 min na złoty kolor w temp. 180 C.

    Aby ciasteczka dobrze odlepiały się od szprycy należy wyciskać je na blachę bez papieru. Po upieczeniu bardzo dobrze odchodzą od blaszki.

    Są bardzo smaczne i kruchutkie. Typowe maślane ciasteczka.

    Do ich ozdobienia można użyć żelki do zapiekania albo kropelki czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować