Szybkie i zdrowe batoniki owsiane

4.5 (190 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie batoniki to słodka i zdrowa przekąska. Może przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce około tygodnia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - płatki owsiane: 200 gramów
    - otręby pszenne: 50 gramów
    - otręby granulowane: 100 gramów
    - suszona żurawina: 150 gramów
    - suszone morele: 100 gramów
    - suszone śliwki: 100 gramów
    - orzechy laskowe bez skorki: 80 gramów
    - masło, miękkie: 120 gramów
    - brązowy cukier: 80 gramów
    - syrop klonowy: 60 gramów
    - miód: 80 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szybkie i zdrowe batoniki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. W rondelku topimy masło razem z miodem, syropem klonowym i brązowym cukrem. Suszone owoce i orzechy tniemy na drobne kawałki /jeśli zostaną duże, ciężko będzie ładnie pociąć batony/, wrzucamy do miski i łączymy z płatkami i otrębami. Zalewamy gorącą masą i mieszamy. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut, aż góra będzie złota.
    Całość studzimy w formie. Kroimy na batony po całkowitym ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować