szybkie ciasto z rabarbarem

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Szybko powstaje i równie szybko znika.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    125 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jaja
    350 - 400 gramów rabarbaru + 3 łyżki cukru
    kruszonka:
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1,5 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Szybkie ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.
    Z mąki, cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.
    Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.
    Foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.
    Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Do ciasta możemy dodać wszystkie owoce sezonowe i te z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować