Szybkie ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.
Z mąki, cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.
Foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Do ciasta możemy dodać wszystkie owoce sezonowe i te z puszki.
Komentarze