Szybkie ciasto z murzynków

4.51 (184 ocen)

  • 30 min

Proste i szybkie ciasto, każdy może je zdobić.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki wody

    Warstwy
    mały dżem z czarnej porzeczki
    1 paczka murzynków (z Lidla)
    2 śnieżki
    2 fix do śmietanki
    2 szklanki mleka

Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto z murzynków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodać wodę, ubijając dodać żółtka z wodą do piany. Wsypać mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia delikatnie miksując. Piec około 35 min w 190 stopniach C.
  • 2. Warstwy
    Na wystudzony biszkopt położyć dżem, następnie położyć wzdłuż przekrojone murzynki. W wysokim naczyniu wlać schłodzone mleko, ubić z śnieżkami oraz z fix-ami. Po ubiciu wyłożyć na murzynki i wyrównać. Dla ozdoby można posypać kakałem lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować