Szybkie ciasteczka czekoladowe

4.99 (146 ocen)

  • 45 min

Można by nazwać te ciasteczka....RAZ - DWA i gotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:

    2.5 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    2 jaja
    22 dag masła
    15 - 20 dag czekolady
    1/2 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Szybkie ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto.

    2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła.

    3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki.

    3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Po wystudzeniu można je związać kokardka i zrobić bliskiej osobie słodki prezent. Idealnie do przechowywania tych ciasteczek będą słoje oraz puszki metalowe.

Porady

Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować