Szybki żurek

4.39 (233 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

szybki żurek wielkanocny

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l bulionu
    2 torebki żurku z proszku
    1 machew
    1 cebula
    3/4 szkl wody
    sól, pieprz i majeranek do smaku
    śmietana do zabielenia
    jajka lub biała kielbasa do podania
Wystaw ocenę:

4.39 (233 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Szybki żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion gotujemy z marchewką i zeszkloną cebulą pokrojona w kostkę. Żurek w proszku mieszamy z 3/4 szkl zimnej wody oraz majerankiem. Kiedy bulion sie zagotuje a marchew zmięknie dolewamy mieszankę z żurkiem i gotujemy.
    Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem , opcjonalnie zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo lub ugotowaną białą kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować