szybki tort

0 (0 ocen)

Przy niespełna rocznym maluchu nie mam czasu na dłuższe siedzenie w kuchni... Jednak z okazji urodzin męża nie mogło zabraknąć tortu :) Gdy mały uciął sobie popołudniową drzemkę, wraz z moim 5latkiem upiekliśmy biszkopt i zrobiliśmy szybki tort :)

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. cukru
    1 łyzka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa marcepanowa ok500-600g
    krem do tortu-czekoladowy
    mleko wg przepisu na kremie

Szybki tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielam od białek. Mieszam żółtka z proszkiem i octem, a białka ubijam na sztywną pianę. Do piany dodaję po trochu cukru i ubijam, następnie żółtka i na koniec mąki. Gdy wszystko dokładnie wymieszam przelewam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piekę w nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Po upieczeniu studzę biszkopt, a następnie kroję w pół i na pół. Składam połówki i kładę jedna na drugiej przekładając przygotowanym wg przepisu na opakowaniu kremem. Smaruję kremem cały tort z wierzchu i przykrywam rozwałkowaną masą marcepanową. Ja kupiłam 2 masy po 250g w różnych kolorach (na przykrycie całego tortu 250g trochę mało). Jedną przykryłam tort, a z drugiego koloru zrobiliśmy z synkiem ozdoby :)

Komentarze

Podobne przepisy