Szybki sos pomidorowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

na zupę lub do spaghetti.......

  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory czerwone: 2 kilogramy
    - pomidory żółte: 2 kilogramy
    - bazylia pęczek: 1 sztuka
    - sól: 2 łyżki

Szybki sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować wodę a w drugim dużym garnku przygotować zimną wodę.
    Umyte pomidory lekko ponacinać na krzyż.
    Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
    Po tym czasie pomidory należy łyżką cedzakową wyjąć z wrzątku i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
    Pomidory wyjąć z wody, obrać ze skórki i usunąć wszystkie stwardniałe części.
  • 2. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
    Gotować około 10 minut, dodać cały pęczek bazylii i posolić.
    Gotować jeszcze 2 minuty i wyjąć bazylię.
    Gorącymi pomidorami napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
    Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym znowu je odwrócić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy