Szybki sos pomidorowy

4.5 (145 ocen)

do zup i spaghetti ...........

Składniki:


  • 2 kg pomidorów czerwonych
    2 kg pomidorów żółtych
    1 pęczek bazylii
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Szybki sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować wodę,
    W drugim garnku przygotować zimną wodę.
    Umyte pomidory ponacinać na krzyż.
    Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
    Po tym czasie wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
    Pomidory wyjąć z wody, zdjąć z nich skórkę i usunąć wszystkie stwardniałe części.
  • 2. Obrane pomidory pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
    Gotować około 10 minut, dodać pęczek bazylii i posolić.
    Gotować jeszcze 2 minuty, usunąć bazylię.
    Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
    Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować