szybki smaczne Mini pączusie z bitą śmietaną i polewą toffi

0 (0 ocen)

  • 8 min

Często je robię na Tłusty Czwartek:)

  • 8 min

Składniki:

  • - 2 serki homogenizowane waniliowe
    - 1,5 szklanki mąki
    - 1,5 łyżeczki [to ta mniejsza] proszku do pieczenia
    - 3 jajka
    - olej do smażenia [tego dość sporo, żeby był około 1 cm, nie napiszę ile to pojemnościowo bo zależy od wielkości garnka/patelni na jakiej robicie]
    -bita śmietana
    -polewa (ja mam toffi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki smaczne mini pączusie z bitą śmietaną i polewą toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mini pączusie z bita śmietaną i polewą toffi 1. Tak więc jak już wszystkie składniki są w misce [serki, mąka, proszek do pieczenia i jajka] mieszamy do uzyskania jednolitej masy. [włączamy gaz pod olejem, niech się grzeje]ciasto gotowe, bierzemy się za smażenie. Miskę wykładamy ręcznikiem papierowym, żeby nadmiar tłuszczu mógł się odsączyć.Musimy koniecznie pamiętać, żeby olej był bardzo mocno nagrzany, żeby sprawdzić wystarczy wrzucić kapeczkę ciasta i zobaczyć czy bulgocze.Jak olej jest gorący zaczynamy wrzucanie ciasta. Najprostszym sposobem - dwie łyżki nasmarowane olejem [ciasto łatwiej odchodzi], nabieramy troszkę ciasta na jedną łyżkę i przekładamy do drugiej, z niej spływa do oleju. Nie powinno być przy tym problemów. Ciasto nie musi mieć idealnego kształtu, byle jakie placki, byle nie za duże, bo spali się z zewnątrz a w środku będzie surowe ciasto - tak właśnie zrobiłam pierwszą partię;D Wszystko robimy na małym ogniu, bo ciasto bardzo szybko się robi, wystarczy dosłownie po 30 sekund na każdej stronie. Na zdjęciu pokazuję mniej więcej ile ciasta nakładałam.Jak zaczną się delikatnie brązowić z jednej strony wtedy przerzucamy na drugą.Jak już obie strony są gotowe - można spokojnie przewracać, żeby sprawdzić wyciągamy cedzakiem do michy. Z ilości którą podałam wychodzi duża miska pełna mini pączków,które można dekorować na różne sposoby albo jeść bez niczego. Fajnie jest polewę rozrobić troszeczkę z mlekiem, wpakować w strzykawkę i igłą po wstrzykiwać do środka - mini pączki z nadzieniem. Ja polewałam bitą śmietaną, polewałam toffi i po 7 mało się nie zasłodziłam, cudowne uczucie ;))

Porady

Możecie naszprycowac je dżemem:) jak kto woli:) posypać cukrem pudrem u mnie jest to sos toffi.Jeśli nie użyjecie nic z dodatków słodkich po smażeniu, to proponuję dodać do surowej masy ze 2 łyżki cukru pudru. Wtedy są same w sobie wystarczająco słodkie, żeby jeść bez dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować