Szybki serniczek na zimno z malinami i brzoskwiniami

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Na upalne dni taki serniczek jest doskonałym pomysłem na smaczne, łatwe do zrobienia i szybkie ciasto, które każdy zje ze smakiem :) Ja zrobiłam je ze świeżymi malinkami, które zebrałam prosto z krzaczka :) Serniczek wyszedł bardzo lekki a dzięki malinom i brzoskwiniom bardzo orzeźwiający :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:

    około 180 g okrągłych biszkoptów
    6 łyżeczek żelatyny +
    50 ml zimnej wody

    330 ml śmietanki 30 % +
    1 łyżka cukru pudru

    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (u mnie waniliowy) +
    3 łyżki cukru pudru

    250 g malin
    około 3 brzoskwinie

    galaretka brzoskwiniowa +
    350 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Szybki serniczek na zimno z malinami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej z prostymi bokami bądź do tortownicy).
  • 2. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. W osobnej misce chwilę ubijamy twaróg z cukrem pudrem.
  • 3. Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut a następnie lekko podgrzewamy by rozpuścić żelatynę, na małym ogniu, mieszając – nie zagotowujemy.
  • 4. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy stopniowo 2-3 łyżki ubitej śmietanki i po każdej dokładnie mieszamy.
  • 5. Garnuszek z żelatyną lekko studzimy (np. oblewając zimną wodą) i taką żelatynę wlewamy do sera i dokładnie ubijamy mikserem.
  • 6. Następnie do sera dodajemy ubitą śmietankę i łyżką delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy maliny i ponownie delikatnie mieszamy.
  • 7. Ser wylewamy na biszkopty. Brzoskwinie kroimy w plasterki i „wciskamy” delikatnie w niezastygnięty ser.
  • 8. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody.
  • 9. Ciasto wkładamy do lodówki aż ser zastygnie (około 1,5 – 2 godz), następnie wylewamy na wierzch tężejącą galaretkę brzoskwiniową i ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować