Szybki piernik

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gotowy piernik możecie przełożyć powidłami śliwkowymi, lub tak jak ja - pominąć je. Piernik oblałam lukrem i posypałam bakaliami, ale równie dobrze lukier możecie zamienić na czekoladę, a posypać go wybranymi ulubionymi suszonymi owocami lub orzechami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    3 jajka
    200 g cukru
    350 g miodu
    125 g masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka kakao
    20 g korzennej przyprawy do piernika
    40 g orzechów włoskich
    40 g suszonych śliwek
    40 g suszonej żurawiny
    lukier
    suszona żurawina, orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybki piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier i przyprawę korzenną podgrzewamy w garnku, ale nie zagotowujemy. Do ciepłej masy dodajemy jajka oraz mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Do wyrobionego ciasta dorzucamy posiekane orzechy włoskie, suszone śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz żurawinę. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczony piernik polewamy lukrem, posypujemy posiekanymi orzechami oraz żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Porady

Użyłam formy o wymiarach 12x25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować