Naprawdę się go szybko piecze i jest bardzo smaczny! polecam
60 min
Składniki:
0,35 dag miodu
1 szklanka cukru
0,20 dag margaryny palmy
2 przyprawy do piernika
Wszystko podgrzać i rozpuścić!
6 jajek
0,25 dag mąki krupczatki
0,25 dag mąki tortowej
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka sody
Masa:
1 kostka masła
4 jajka
cukier - na jeno jajko przypada 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 mały słoik powideł śliwkowych
4 łyżki orzechów włoskich
Szybki piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód , cukier , margarynę i przyprawy do piernika rozpuszczamy uważać by nie dopuścić do zagotowania. Do letniej masy dodajemy jajka, przesiane mąki z sodą i śmietanę. Wszystko miksujemy i wylewamy na 3 jednakowe brytfanki. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Masa: Jajka ubijamy z cukrem na parze na białą puszystą masę. Ucieramy masło dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Można dodać alkohol.
Gdy pierniki wystygną przekładamy:
piernik -masa-piernik-powidło-piernik wierzch i boki smarujemy pozostałą masą i posypujemy orzechami drobno posiekanymi.
Porady
Piernik można również przełożyć samym powidłem.Ciasto jest bardzo podzielne.
Komentarze