Szybki piernik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naprawdę się go szybko piecze i jest bardzo smaczny! polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 0,35 dag miodu
    1 szklanka cukru
    0,20 dag margaryny palmy
    2 przyprawy do piernika
    Wszystko podgrzać i rozpuścić!
    6 jajek
    0,25 dag mąki krupczatki
    0,25 dag mąki tortowej
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 łyżka sody

    Masa:
    1 kostka masła
    4 jajka
    cukier - na jeno jajko przypada 4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    1 mały słoik powideł śliwkowych
    4 łyżki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szybki piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód , cukier , margarynę i przyprawy do piernika rozpuszczamy uważać by nie dopuścić do zagotowania. Do letniej masy dodajemy jajka, przesiane mąki z sodą i śmietanę. Wszystko miksujemy i wylewamy na 3 jednakowe brytfanki. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

    Masa: Jajka ubijamy z cukrem na parze na białą puszystą masę. Ucieramy masło dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Można dodać alkohol.

    Gdy pierniki wystygną przekładamy:
    piernik -masa-piernik-powidło-piernik wierzch i boki smarujemy pozostałą masą i posypujemy orzechami drobno posiekanymi.

Porady

Piernik można również przełożyć samym powidłem.Ciasto jest bardzo podzielne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować