Szybki lekki torcik śmietanowo-owocowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Torcik na jakie kolwiek święto;)I w dodatku taki prosty w przygotowaniu;)

  • 30 min

Składniki:

  • -6 jajek
    -6 łyżek mąki
    -6 łyżek cukru
    -400 ml śmietana 36%
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
    -300 g borówki amerykańskiej

Szybki lekki torcik śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotować dwie miski. W jednej ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem.

    2. Następnie delikatnie, na najniższych obrotach miksera połączyć ubite żółtka z mąką.

    3. Za pomocą łyżki połączyć ubite białka z żółtkami (wcześniej połączonymi z cukrem i mąką).

    4. Wylać na wysmarowaną tortownicę (szer. 26cm) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.

    5. Gdy biszkopt się już upiecze pozostawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na małe kosteczki i pozostawić aby obciekły z syropu.

    6. W naczyniu ubić dobrze schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru wanilinowego. Ja osobiście używam ekstraktu z wanilii i dodaję 2 łyżki cukru pudru. Ale gdy nie posiada się ekstraktu polecam zastąpić cukrem wanilinowym.

    7. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Na dolną część wyłożyć ubitą śmietanę (około 5 łyżek pozostawić na górną warstwę), posypać ją brzoskwiniami. Przełożyć drugim biszkoptem, rozsmarować pozostałą bitą śmietanę. Udekorować borówkami.
    Smacznego;)

Porady

Najlepiej smakuje po kilka godzinach;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy