Szybki jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jabłka się u mnie powoli kończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis - miało być szybko i pysznie i właśnie tak jest :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 kostka masła 82% tłuszczu
    1/2 szkl. cukru
    3 duże jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek śmietany 30%
    4-5 jabłek
    2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szybki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do utartego z cukrem masła dodajemy po 1 jajku 1. Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu ucieramy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników.
  • Mieszamy z mąką i proszkiem 2. Do masy wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie łączymy.
  • Wlewamy śmietanę 3. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz miksujemy.
  • Przekładamy masę do formy 4. Ciasto przekładamy do tortownicy (24-26cm) i wyrównujemy wierzch.
  • Układamy nacięte jabłka 5. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy lekko w prążki lub w krateczkę. Układamy na cieście, lekko wciskamy.
  • Całość tuż przed pieczeniem 6. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Ciasto w rozgrzanym piekarniku 7. Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Tortownicę można nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tak jak ja to zrobiłam - wyłożyć papierem do pieczenia: odcinamy taki kawałek papieru jak średnica formy, rozpinamy obręcz, nakładamy papier i zapinamy obręcz - nadmiar papieru po bokach odcinamy nożyczkami. Następnie z długiego kawałka papieru odcinamy pasek na wysokość naszej tortownicy, nacinamy co kilka centymetrów i wywijamy na zewnątrz - przyklejamy taśmą samoprzylepną. Po nałożeniu ciasta a przed włożeniem do piekarnika USUWAMY TAŚMĘ samoprzylepną. Po upieczeniu wąski brzeg papieru wyrzucamy, a kawałek pozostały na spodzie chroni dno przed zarysowaniami podczas krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować