Podobne przepisy

  • SZYBKI JABŁECZNIK

    Dodane przez: Karioka

  • Ten jabłecznik jest tak łatwy w przygotowaniu , że nawet niedoświadczona pani domu bez trudności poradzi sobie z jego upieczeniem. Nie trzeba ciasta schładzać w lodówce i rozgotowywać jabłek. Jest smaczny.

  • Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    3 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    proszek do pieczenia (na 0,5kg mąki)
    cukier waniliowy

    Składniki na masę:
    1,5 - 2kg jabłek
    cynamon

  • Sposób przygotowania

    1.
    SZYBKI JABŁECZNIK - krok 1

    Składniki na ciasto razem zagnieść. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać sproszkowany cynamon , wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć dużą , prostokątną blaszkę (24X40cm} wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto rozsmarować jabłka , przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. Piec w temp.200st na złoty kolor. Upieczone jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem , ale najlepiej smakuje z bitą śmietaną.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, zdrowie_na_talerzu, sezonowe_przysmaki, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, Szybki jabłecznik jabłka ciasta desery
  • Powiązane strony

  • dodaj komentarz 78 komentarzy
    • Gość
      2012-10-09T16:21:40+02:00 syzora (gość) IP: 31.60.*.*
      Super! Pierwszy raz robiłam jabłecznik i wyszedł świetny :) wszystkim domownikom bardzo smakuje. Tylko że nie udało mi się podzielić ciasta tak, żeby wyszły dwie równe części, więc bałam się, że nie uda mi się przykryć całych jabłek, dlatego tą górną część ułożyłam ciasto w kratkę. Wygląda super :) dziękuję za przepis!
    • Konto nieaktywne
      2013-03-05T14:54:49+01:00 Konto nieaktywne
      Zrobiłam bardzo dobry jabłecznik prosty i smaczny ;)
    • Karioka
      2014-01-25T16:05:32+01:00 Karioka
      Witam...
      Przepraszam, ze odpisuję dopiero teraz. Cieszę się, ze ciasto smakowało. Dziękuję i cieplutko pozdrawiam :)))
    • justyśka81
      2014-02-24T09:55:28+01:00 justyśka81
      Polecam! Palce lizać! :)
    • Karioka
      2014-02-24T09:59:08+01:00 Karioka
      Dziękuję. Miło mi Justysiu:))
      Dużym ułatwieniem jest, że nie trzeba chłodzić ciasta :)) Pozdrawiam:)))
    • alaaa
      2014-03-25T21:31:45+01:00 alaaa
      szarlotki i jabłeczniki to ja zawsze lubię, fajny przepis
    • Karioka
      2014-03-25T21:43:43+01:00 Karioka
      Chyba jak każda z nas.Pozdrawiam:)))
    • Skotka
      2014-03-25T21:44:29+01:00 Skotka
      Ja taką szarlotkę bardzo lubię i piekę. Jest na prawdę dobra.
    • Karioka
      2014-03-25T21:48:31+01:00 Karioka
      Polecam, bo jest bardzo prosta:)))
    • marta24
      2014-03-28T16:13:40+01:00 marta24
      Piekłam wczoraj ten jabłecznik. Wyszedł pyszny, wszystkim smakuje ;) Pozdrawiam ;))
    • Karioka
      2014-03-28T16:16:58+01:00 Karioka
      Cieszę się Martusiu, że ciasto smakowało. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko:)))
    • Jolanta KG
      2014-03-29T10:12:40+01:00 Jolanta KG
      Karioka masz u mnie wielki plus. Jeszcze ciepły jabłecznik, smakiem przypomniał mi szarlotkę, którą jedliśmy z moim narzeczonym w cukierni w dniu naszych zaręczyn. A to będzie 27 kwietnia dokładnie 2 lata temu :)
    • Karioka
      2014-03-29T11:46:31+01:00 Karioka
      Jolu bardzo się cieszę, że mój jabłecznik przypomniał Tobie o tak pięknym dniu. Miło mi to słyszeć. Życzę WAM dalszych szczęśliwych lat:)))Pozdrawiam:)
    • Jolanta KG
      2014-03-30T22:02:58+02:00 Jolanta KG
      Dziękuję, za życzenia. Mam nadzieję, że będą szczęśliwe, bo się kochamy, szanujemy i o siebie dbamy :) Zawiozłam dzisiaj rodzicom kawałek ciasta i też bardzo im smakowało :)
    • Karioka
      2014-03-30T22:09:29+02:00 Karioka
      Cieszę się, że tak mocno się kochacie i szanujecie. Jest to ważne w związku dwojga ludzi. Trzymajcie tak dalej, bo to piękne uczucie. Pielęgnujcie je. Bardzo mi miło, że jabłecznik smakował Jolu Twoim rodzicom. Pozdrowienia dla nich i oczywiście dla Was. Ciasto wyszło Ci wspaniale:))0
    • Jolanta KG
      2014-03-30T22:12:11+02:00 Jolanta KG
      Dziękuję ;) Również pozdrawiam Cię :)
    • Karioka
      2014-03-30T22:13:50+02:00 Karioka
      :))))))))))))))))))))))
    • Gość
      2014-04-09T10:56:40+02:00 ewelina131186 (gość) IP: 92.232.*.*
      witam mam pytanie ile trzeba piec ten jabłecznik? i ile tego proszku do pieczenia trzeba dodać?
    • Karioka
      2014-04-09T11:04:59+02:00 Karioka
      Proszę bardzo już odpowiadam. Pieczemy około 50 minut, a proszku do pieczenia ma być 15 g. Pozdrawiam i życzę smacznego:)))
    • Anitka0804
      2014-04-13T11:12:10+02:00 Anitka0804
      jakie pyszności ;)
    • Karioka
      2014-04-13T12:29:06+02:00 Karioka
      Dziękuję. Anitko polecam:)))
    • Anitka0804
      2014-04-13T15:37:34+02:00 Anitka0804
      Z chęcią go upiekę ;)))))))
    • kamyk576
      2014-04-13T17:12:04+02:00 kamyk576
      Robię identyczny- jest przepyszny:) Polecam.
    • Karioka
      2014-04-13T20:58:46+02:00 Karioka
      Dziewczynki bardzo się cieszę i pozdrawiam cieplutko:)))
    • Gość
      2014-05-18T13:46:24+02:00 gość IP: 83.181.*.*
      wlasnie wstawilam do piekarnika ale do jednej czesci ciasta dodalam kakao zobaczymy co wyjdzie
    • Karioka
      2014-05-18T13:49:08+02:00 Karioka
      Bardzo się cieszę. Odezwij się jak wyszło z kakao. Na pewno smacznie:)))
    • Jagodowe_ciastko
      2014-06-15T21:44:20+02:00 Jagodowe_ciastko
      Prosto, tanio, pysznie! :)
    • Karioka
      2014-06-15T21:55:22+02:00 Karioka
      Dziękuję Kochana:)))
    • Gość
      2014-06-19T09:33:59+02:00 bertusia (gość) IP: 31.175.*.*
      no to jak taki pyszny to zaraz zabieram sie do pieczenia ......
    • Karioka
      2014-06-19T09:39:57+02:00 Karioka
      Bartusiu, cieszę się i pozdrawiam. Miłego dnia:))
    • kamyk576
      2014-06-19T11:52:29+02:00 kamyk576
      Ale pyszności :-) Uwielbiam jabłeczniki i chyba się skuszę na Twój :-))
    • Karioka
      2014-06-19T11:54:53+02:00 Karioka
      Beatko dziękuję i zapraszam:)))
    • Gość
      2014-07-23T19:46:41+02:00 ala (gość) IP: 94.72.*.*
      Wygląda na pyszny:) na pewno upiekę, tylko mam pytanko: czy brzegi też wylepiasz ciastem? Bo zależy mi aby moje ciacho wygłądało podobnie:)
    • Jolanta KG
      2014-07-23T19:52:09+02:00 Jolanta KG
      Jeszcze trochę i sezon jabłkowy to będzie się piekło jabłeczniki :) I pewnie ja też się skuszę by jeszcze raz zrobić Twoje ciacho Lucynko :)
    • Karioka
      2014-07-23T22:00:01+02:00 Karioka
      Miły gościu, nie wylepiam brzegów ciastem. Cieszę się, że się spodobało. Dziękuję i życzę smacznego. Pozdrawiam cieplutko:)))

      Jolciu, miło mi, ze jeszcze raz chcesz upiec mój jabłecznik. Buziaczki:)))
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-09-10T15:49:28+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Lucynko mamy takie same jabłeczniki więc polecam :) Moj jest bez gęstej śmietany,ale mam również w przepisie teściowej ze śmietaną :) Czasem jak mam śmietanę to dodaję,ale jak nie mam to nie kupuje specjalnie dla 2 łyżek i wychodzi taki sam :)
    • Karioka
      2014-09-10T16:05:26+02:00 Karioka
      Martusiu bardzo się cieszę. Oczywiście i ja zaraz polecę Twój jabłecznik:)))
    • Joasia
      2014-09-10T16:24:58+02:00 Joasia
      Lucynko też bardzo pyszny :) polecam :)
    • Karioka
      2014-09-10T16:27:13+02:00 Karioka
      Dziękuję Asiu:)))
    • katarzynka455
      2014-09-10T16:36:43+02:00 katarzynka455
      Baaaardzoo smaczny jabłecznik:))))
    • Karioka
      2014-09-10T16:38:19+02:00 Karioka
      Kasiu ślicznie dziękuję:)))))
    • bogusia82
      2014-09-10T22:13:03+02:00 bogusia82
      Bardzo lubię ten jabłecznik:))))
    • Karioka
      2014-09-11T12:07:38+02:00 Karioka
      Cieszę się:))))
    • miga76
      2014-09-11T16:03:30+02:00 miga76
      pyszny i szybki jabłecznik,wszystkim smakuje,polecam:)
    • Karioka
      2014-09-11T16:40:52+02:00 Karioka
      Bardzo mi miło miga i ślicznie dziękuję:)))
    • Gość
      2014-09-14T17:13:45+02:00 Maja (gość) IP: 89.68.*.*
      Kochana,a jabłuszka przesmażasz?
    • Karioka
      2014-09-14T19:51:02+02:00 Karioka
      Miła Maju, nie przesmażam. Tylko ścieram na tarce. Polecam.

      Pozdrawiam cieplutko:)))
    • Gość
      2014-09-15T10:02:01+02:00 gość IP: 79.191.*.*
      Mam pytanie, bo jeszcze nigdy nie piekłam ile minut trzymamy w piekarniku?
    • Karioka
      2014-09-15T10:37:45+02:00 Karioka
      Już odpowiadam. 40- 50 minut.
      pozdrawiam:)))
    • Gość
      2014-09-20T23:35:42+02:00 Hanka (gość) IP: 62.21.*.*
      Pycha! Wreszcie szybki i bardzo smaczny jabłecznik.
    • Karioka
      2014-09-22T08:19:42+02:00 Karioka
      Haniu, pięknie dziękuję:)))
    • Gość
      2014-09-22T18:47:24+02:00 Mama Kasia (gość) IP: 195.130.*.*
      Prosty i pyszny. Dzieciaki zajadały z ochotą (zresztą nie tylko one :) ) mmm do ciepłego lody i bita śmietana.... mmmmmm
    • Karioka
      2014-09-22T18:55:13+02:00 Karioka
      Kasiu, Dziękuję ślicznie za tak miłe słowa. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Twoją rodzinkę. Miłego wieczorku:)))
    • Gość
      2014-10-01T20:26:42+02:00 Basia (gość) IP: 46.215.*.*
      zabieram sie za pieczenie placka :-) mam nadzieje ze wyjdzie
    • Karioka
      2014-10-02T06:50:36+02:00 Karioka
      Basiu, cieszę się. Wyjdzie na pewno. Pozdsrawiam cieplutko:)))
    • Gość
      2014-10-09T20:56:33+02:00 sołtys z Łasku (gość) IP: 83.7.*.*
      Zamiast margarayny prponuje masło smietankowe,ciasto jest duzo lepsze,a zamiast cukru wanilinowego ,olejek smietanowy np. szybkie proste ciasto kruche
    • Karioka
      2014-10-09T21:56:18+02:00 Karioka
      Dziękuję za radę:)))
    • Gość
      2014-10-18T20:34:44+02:00 Kasia (gość) IP: 91.232.*.*
      Właśnie mam go w piekarniku :D Jak wyjdzie, ugoszczę nim niedzielnych gości:)
    • Gość
      2014-10-18T21:11:42+02:00 Kasia (gość) IP: 91.232.*.*
      Udał się jabłecznik:D Dziękuje za super przepis:D Ale ja go sobie polukruje, lubie slodkosci:D
    • Karioka
      2014-10-19T12:46:16+02:00 Karioka
      Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Z lukrem będzie na pewno pyszne. Życzę smacznego.
      Dziękuję :))
      MIŁEGO DNIA:)))
    • Gość
      2014-10-30T11:38:03+01:00 Aga (gość) IP: 89.228.*.*
      Od rana siedziałam na necie i szukałam prostego i pysznego jabłecznika. Zrobiłam go według przepisu i ....... właśnie się zajadam pysznością. Super przepis. Napewno za parę dni znowu go zrobię.
    • Karioka
      2014-10-30T12:13:52+01:00 Karioka
      Bardzo się cieszę Agusiu, że się udał. Pozdrawiam cieplutko i życzę SMACZNEGO:)))
    • Gość
      2014-10-31T08:16:18+01:00 gość IP: 37.24.*.*
      A ta śmietaną to 30 ma być?
    • Karioka
      2014-10-31T08:49:16+01:00 Karioka
      Miły gościu wystarczy 18 %:)))
    • Gość
      2014-11-11T11:22:30+01:00 elcia:-) (gość) IP: 83.25.*.*
      ja właśnie wstawiłam do piekarnika i czekam na rezultat:-
      )
    • Karioka
      2014-11-11T11:30:16+01:00 Karioka
      Elciu, trzymam kciuki. Na pewno wyjdzie.

      Pozdrawiam:)))
    • Gość
      2014-11-11T17:39:28+01:00 mysza (gość) IP: 77.92.*.*
      cześć, cukier waniliowy to cały wsypać?
    • Karioka
      2014-11-11T18:43:20+01:00 Karioka
      Witam, cukru waniliowego ok. 16 g:)
    • Gość
      2014-11-13T17:25:24+01:00 anka (gość) IP: 78.131.*.*
      Co to ma byc za smietana
    • Karioka
      2014-11-13T17:31:44+01:00 Karioka
      Aniu, wystarczy 18 % :)
    • Gość
      2014-11-13T18:41:37+01:00 kasia (gość) IP: 94.72.*.*
      Ależ cudne ciacho, wygląda jak mojej babci, a ona piekła najlepsze szarlotki. Chyba tego przepisu szukałam:) Tylko mam pytanie jakich jabłek Pani używa? Pozdrawiamm serdecznie:)
    • Karioka
      2014-11-13T19:27:46+01:00 Karioka
      Bardzo mi miło za tak ciepłe słowa. Rzeczywiście ciasto smakuje jak u babci. Kasiu jabłuszek używam dowolnych i zawsze ciasto wychodzi.
      Pozdrawiam cieplutko:)))
    • Gość
      2014-11-18T17:12:40+01:00 mysza (gość) IP: 77.92.*.*
      Pytałam o cukier waniliowy właściwie w momencie pieczenia, jakbym się spodziewała od razu odpowiedzi :) hehe Wsypałam więc na oko... poza tym proporcje reszty składników zachowałam tak jak w przepisie...ciasto bardzo się kleiło, nie chciało się wyrobić, dosypywałam mąki i dosypywałam po troszkę, aż w końcu stwierdziłam że więcej nie zagniatam bo nie mam do tego nerwów :) do tego okazało się że nie mam w domu wałka :-O więc wyłożyłam dno blaszki połową ciasta jak na pizzę zawsze wykładam, a z drugiej połowy ułożyłam kratkę z pasków. Mąż się śmiał, że ,,doopa'' ze mnie a nie kucharka i trochę chyba był zawiedziony,bo miał chęć na ciasto, a ja byłam prawie pewna że nie wyjdzie (dodam że faktycznie jestem noga w ciastach). Jakież było nasze zdziwienie kiedy wyjęłam ciasto z piekarnika równo po 50 minutach i wyglądało pięknie!!!!!!!!!!!!! Dobrze się upiekło a co najlepsze jeszcze lepiej smakowało!!!!!!!!!!!! POLECAM to ciasto wszystkim!!!!! A Pani powinna dostać jakąś nagrodę za ten przepis! Dziękuję bardzo i pozdrawiam. PS. Dzwonił przed chwilą do mnie mąż i mówi...kupiłem jabłka, pieczesz dziś jabłecznik :D
    • Karioka
      2014-11-18T17:22:10+01:00 Karioka
      Miły gościu już się przestraszyłam, że ciasto nie wyszło. Pomyślałam, że to nie możliwe. Odetchnęłam, że jednak się upiekło i smakowało. Bardzo mi miło i cieszę się. Wcale się nie dziwię mężowi. Ja w domu mam tak samo. Z serca DZIĘKUJĘ za uznanie. Jestem szczęśliwa.

      POZDRAWIAM CIEPLUTKO:)))
    • Gość
      2014-11-21T13:08:39+01:00 elcia:-) (gość) IP: 79.186.*.*
      Witam!był pyszny wiec postanowiłam go dziś znów upiec właśnie jest w trakcie pieczenia pozdrawiam:-)
    • Karioka
      2014-11-21T13:35:29+01:00 Karioka
      Bardzo mi miło elciu. Cieszę się, że smakował. Dziękuję ślicznie i życzę smacznego.

      Pozdrawiam cieplutko:)))
    • Gość
      2014-11-21T22:44:11+01:00 gość IP: 80.41.*.*
      pychota!! pierwszy wypiek który mi wyszedł !!
    • Karioka
      2014-11-22T14:05:10+01:00 Karioka
      Miły gościu, bardzo mnie to ucieszyło. Dziękuję ślicznie.
      Pozdrawiam cieplutko:)))

Dodane przez: Karioka

Karioka 152

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-20T20:00:25+02:00

47748 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »