Szybka zupa jarzynowa

5 (171 ocen)

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania kombinację warzyw, które mam akurat „pod ręką”. Moją ulubioną wersję przestawiam poniżej. Zawsze jednak dodaje „tajemniczy” składnik – estragon. Polecam wypróbować.

Składniki:

  • ok 2 litry bulionu - może być z kostki
    5 średnich ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 korzenia seler
    pół kalarepy
    pół puszki groszku zielonego
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki śmietany
    pęczek natki pietruszki lub koperek
    1 łyżeczka estragonu
    pieprz ziołowy, liść laurowy, maggi i przyprawy do smaku
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Szybka zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się buliony wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchew i pietruszkę (korzeń) kroimy w talarki, a seler, czosnek i kalarepę w kostkę, dodajemy do zupy. Dodajemy groszek. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy około 10-15 minut aż zmiękną warzywa.
    Na koniec odlewamy chochelkę trochę zupy do kubka i dodajemy do niego śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek oraz estragon. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Porady

Dla osób dbających o dietę proponuję wersję bez śmietany. Zupa bez tego dodatku również spakuje wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Estragon Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować