Szybka zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

4.5 (159 ocen)

  • 10 min

Jestem studentem I roku. Na obiad często wymyślam różne nowe potrawy, bądź dostosowuje do moich potrzeb istniejące. Zapiekanka jest wynikiem eksperymentu kulinarnego.

  • 10 min

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego,
    1 torebka ryżu,
    ketchup,
    zioła prowansalskie,
    słodka papryka,
    olej do smażenia,
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Zapiekanki

Szybka zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości.
    W tym czasie podsmażamy mięso mielone. Gdy mięso nie będzie już surowe, przekładamy do małego garnka. Zalewamy wodą, by była niewiele ponad poziom mięsa. Dodajemy szczyptę ziół prowansalskich, 2 łyżki ketchupu oraz 1 jedną łyżeczkę słodkiej papryki. W takiej postaci gotujemy, aż do wyparowania wody, by mięso wystawało ponad jej poziom.
  • 2. Ugotowany ryż odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy mięso razem z resztką zalewy. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Mięso Papryka Ryż Zioła

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować