Jestem studentem I roku. Na obiad często wymyślam różne nowe potrawy, bądź dostosowuje do moich potrzeb istniejące. Zapiekanka jest wynikiem eksperymentu kulinarnego.
Szybka zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy do miękkości.
W tym czasie podsmażamy mięso mielone. Gdy mięso nie będzie już surowe, przekładamy do małego garnka. Zalewamy wodą, by była niewiele ponad poziom mięsa. Dodajemy szczyptę ziół prowansalskich, 2 łyżki ketchupu oraz 1 jedną łyżeczkę słodkiej papryki. W takiej postaci gotujemy, aż do wyparowania wody, by mięso wystawało ponad jej poziom.
2.Ugotowany ryż odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy mięso razem z resztką zalewy. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 10-15 minut.
Komentarze