Szybka zapiekanka z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastaw piekarnik na 200° C.
2.W dużym garnku rozgrzej olej; podsmaż marchewkę, cebulę i pieczarki przez 5–7 minut albo dopóki nie zmiękną. Domieszaj mąkę i gotuj wszystko przez 1–2 minuty. Stopniowo dolewaj mleko i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj kurczaka i zioła, wymieszaj wszystko i podgrzewaj przez 5 minut.
3.Łyżką przełóż kurczaka i warzywa do płytkiego naczynia żaroodpornego. Posyp bułką tartą i serem. Z wierzchu porozrzucaj drobne kawałki masła. Zapiekaj przez 15–20 minut albo do czasu, aż zapiekanka nabierze ładnego, złotobrązowego koloru. Podawaj danie rozdrobnione albo w postaci purée.
Komentarze