Szybka zapiekanka z kurczakiem i warzywami

4.5 (179 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dla dzieci od 7/8 miesiąca życia. Przepis pochodzi z książki "Pierwsze potrawy Twojego dziecka"

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwa (z oliwek): 1 łyżka
    - marchewka (mała, obrana, pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - cebula (czerwona mała, pokrojona w kostkę): 0.25 sztuki
    - pieczarki (pokrojone w kostkę): 25 gramów
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko (pełnotłuste, ekologiczne): 4 łyżki
    - bulion (domowy z kurczaka lub warzyw): 150 mililitrów
    - kurczak (gotowany, pokrojony w kostkę lub zmiksowany): 125 gramów
    - zioła (drobno posiekane, świeże): 2 łyżeczki
    - bułka tarta (pełnoziarnista): 2 łyżki
    - ser cheddar (starty): 3 łyżki
    - masło (płaskie, niesolone): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Szybka zapiekanka z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastaw piekarnik na 200° C.
  • 2. W dużym garnku rozgrzej olej; podsmaż marchewkę, cebulę i pieczarki przez 5–7 minut albo dopóki nie zmiękną. Domieszaj mąkę i gotuj wszystko przez 1–2 minuty. Stopniowo dolewaj mleko i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj kurczaka i zioła, wymieszaj wszystko i podgrzewaj przez 5 minut.
  • 3. Łyżką przełóż kurczaka i warzywa do płytkiego naczynia żaroodpornego. Posyp bułką tartą i serem. Z wierzchu porozrzucaj drobne kawałki masła. Zapiekaj przez 15–20 minut albo do czasu, aż zapiekanka nabierze ładnego, złotobrązowego koloru. Podawaj danie rozdrobnione albo w postaci purée.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować