Tarta typu: zagnieść, wyłożyć, upiec. Ciasto nie wymaga wcześniejszego chłodzenia w lodówce, ani podpiekania. Sprawdza się zawsze. Mozna piec z różnymi mrożonymi owocami.
Szybka tarta borówkowa z nutą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jajko, masło, cukier i smietanę wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto.
2.Formę na tartę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ja czasami na spód tarty wycinam z papieru do pieczenia koło, a boki formy smaruję masłem i wysypuję bułką tartą.
3.Ciasto wykładamy ręcznie na formę, przy czym zostawiamy kawałek ciasta na wierzch tarty.
4.Na ciasto wysypujemy mrożone borówki amerykańskie - prosto z zamrażalki. Na borówkach układamy małe kawaleczki odłożonego kawałka ciasta.
5.Wkładamy tartę do rozgrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 góra 25 minut.
6.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem oraz lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Komentarze