Szybka przekąska: Krewetki w panierce

4.31 (245 ocen)

  • 10 min

Idealna przekąska do pochrupania podczas meczu lub filmu :)

  • 10 min

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
    krewetki (średnie), mogą być mrożone
    mąka
    jajko
    bułka tarta
    ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

4.31 (245 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Szybka przekąska: krewetki w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia - trwa to jakieś 20 minut. Następnie postępujemy jak wyżej :)
  • obtoczone krewetki 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki i panierkę włożyłam do zamykanego pojemniczka i potrząsałam przez chwilę - krewetki pokryły się panierką idealnie :)
  • 3. Krewetki smażymy partiami 3 minuty (nie dłużej niż 4, bo będą gumowe), odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami (u mnie sos tatarski). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Krewetki tygrysie Owoce Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Masz ochotę na inne pomysły na krewetki, mule lub kalmary? Sprawdź przepisy na owoce morza.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować