Szybka przekąska: krewetki w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia - trwa to jakieś 20 minut. Następnie postępujemy jak wyżej :)
2.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki i panierkę włożyłam do zamykanego pojemniczka i potrząsałam przez chwilę - krewetki pokryły się panierką idealnie :)
3.Krewetki smażymy partiami 3 minuty (nie dłużej niż 4, bo będą gumowe), odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami (u mnie sos tatarski). Smacznego!
Komentarze