Szybka fasolka po bretońsku

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

Czasem nie mamy za wiele czasu na gotowanie, a zwłaszcza pomiędzy zajęciami na uczelni. Do tego przepisu potrzebna jest biała lub czerwona fasola z puszki. Takie danie na pewno przypadnie do gustu studentom bo jest sycące i da się je wykonać na "okienku" pomiędzy zajęciami ;)

  • 50 min

Składniki:

  • kiełbasa (w moim przypadku parówka)
    pojedynczy filet z kurczaka*
    1 cebula
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 puszki fasolki białej (lub 1 puszka białej i 2 czerwonej fasoli) **
    pomidory w puszce (ok. 400 g) ( lub koncentrat pomidorowy)
    1/2 szklanki wody
    1-2 łyżeczki majeranku
    pieprz do smaku
    odrobina kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szybka fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. a patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojone w kostkę mięso i kiełbasę/parówkę. Niewielką cebulę siekamy i dodajemy na patelnię. Podsmażamy aż cebula będzie szklista.
  • 2. Do większego garnka wlewam wodę, dodaje zawartość patelni i odcedzoną fasolkę. Na końcu dodaje pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawiam majerankiem, pieprzem oraz odrobiną kminku.
    Całość gotuje na małym ogniu przezok. 30-40 minut.

Porady

* jeśli student nie posiada fileta z kurczaka można go pominąć i zastąpić kiełbasą lub parówką ** zamiast fasolki z puszki możecie użyć suchej fasoli (ok. 300 g) umieszczonej w misce i zalanej wodą, na całą noc

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować